Galéria
Kuplung upgrade
Hozzászólnék...

A gyári kuplung nem nagyon bírja a Flatshift-et és a Launch controlt, ezért 2010-ben az RTeam-el készíttettem egy kevlár tárcsát. Akkor még nem sok fogalmam volt a nyomáspontról, lendkerék szabályzásról, meg is lett az eredménye: amint megjött a turbónyomás, elcsúszott.

Az elsõ tárcsa - rosszul feküdt fel

Amikor szétszedtük, akkor igazolódott be, amire gyanakodtunk: a tárcsa nem tudott felfeküdni teljes felületen. Szereztem egy új Valeo szerkezetet, tárcsát, lendkereket, amit Édenhoffer László kevlározott, beállította a nyomáspontot, szabályozta a lendkereket. Ez a kuplung szolgált az autóban 2016 áprilisáig, a versenyen elkezdett jönni a kevlár szaga és a log-ban is látszott, hogy megcsúszott.

Az új kevlár tárcsa - ezzel már nem volt gond

Az autó teljesítménye elére azt a határt, amit ekkora átmérõ mellett a kevlár képes volt átvinni, így más megoldást kellett keresni. Utcai használatban nem nagyon vesz részt az autó, így jöhetett a szinterfém. Megkerestem Stefan Zorst racing-et, hogy csináljanak egy kuplungot, ami az autó teljesítményét át tudja vinni.

7500N - Stefan Zorst racing 4 ágú szinterfém

7500N nyomóerõt tudtak kihozni a szerkezetbõl és 4 ágú merev tárcsát késztítettek szinterfém padokkal. Moris mûhelyében raktuk fel, pont elkészült a Torsen sperrdifis új váltóm, így egy munkával megúsztuk.

A régi kevlár és az új szinterfém

A kevlár tárcsán nem nagyon lehetett meglátni az elmúlt évek nyomait, egy gyengébb autóban akár még évekig is jól mûködhetne!

LEGO

Az összerakás után friss olajat kapott a váltó, kezdõdhetett a bejáratás. Kicsit össze kellett kopni a tárcsának és a Torsen-t is kicsit járatni kellett, nehogy versenyen jöjjön ki valami gond.

nyomatékra húzva, ahogy meg van írva

A tesztek alatt semmi gond nem volt, jöhetett a verseny! Ott azonban az utolsó futamon a döntõben megcsúszott minden fokozatban, valami történt. Hiába hûlt vissza, amint terhelést kapott, újra megcsúszott (kevlárnál a lehûlés után mindig újra jól fog!).

A szinterfém egy versenyt bírt...

Nem volt mit tenni, ismét szét kellett szedni, váltó le! A szinterfém láthatóan megviselt volt, de felfeküdt szépen. Kardos Zoli barátom az egészet elvitte ismét Édenhoffer Lászlóhoz, aki próbálja kideríteni, mi lehetett a gond. Elsõ ránézésre a szinterfém minõsége nem volt megfelelõ, sokszor találkozott már ezzel a problémával. Tett rá minõségi szinterfémet, ezzel lesz újra összerakva, illetve próbál kicsit erõsíteni a nyomóerõn is. A következõ verseny után kiderül, ha így sem lesz jó, akkor nincs más hátra, duplatárcsás kupplungra kell átalakítani...
Lancia: volt matek, de elfért...

Folytatása következik....

2016.09.04. - Kranked